Graag nodig ik jullie uit voor een gratis kennismakingsgesprek om de situatie aan te horen.
Tijdens het eerste gesprek leg ik uit wat mediation is en sta ik stil bij de mediationovereenkomst waarin de spelregels besproken worden. Mediation vindt plaats op basis van vrijwilligheid en kan op elk moment door partijen beëindigd worden. Strikte geheimhouding dient in acht genomen te worden ten aanzien van alles wat er tijdens de mediation wordt besproken, tenzij partijen anders afspreken. Na ondertekening van de mediationovereenkomst, kan de mediation beginnen.
In het eerste mediationgesprek geef ik jullie om beurten de kans om je verhaal te doen. Wat is er precies gebeurd? Wat is de achterliggende oorzaak? Hoe heeft het zover kunnen komen? Alles om meer feiten en omstandigheden op tafel te krijgen.
Daarna volgt de onderhandelingsfase: welke mogelijke oplossingen zijn er en welke voorwaarden vinden jullie belangrijk?
Als de onderhandelingen uiteindelijk hebben geleid tot een voor jullie allebei acceptabele oplossing, wordt deze oplossing, en de daaraan verbonden voorwaarden, in een overeenkomst vastgelegd. door de afspraken in een schriftelijk document vast te leggen kan er geen misverstand ontstaan over wat er nu precies is afgesproken.
Als partijen er uiteindelijk niet met elkaar uitkomen, zal de mediation door mij of door één van jullie beëindigd worden. In dat geval volgt echter vaak een juridische procedure bij de rechter om alsnog tot een schikking te komen.
Naast de vaste stappen van het mediationproces, richt ik me vooral op jullie, de partijen.
Ik probeer niet te overtuigen om een bepaalde overeenkomst te accepteren die ik als werkbaar of rechtvaardig beschouw. Ik concentreer me op transformatieve mediation, ik probeer de aan het conflict ten grondslag liggende gedachten en emoties op een andere wijze ruimte te geven en bespreekbaar te maken.
Mensen hebben soms slecht zicht op hun eigen gevoelswereld en daarmee gedrag. Emoties moeten aandacht krijgen wanner ze een oplossing van het probleem in de weg staan. Ik faciliteer een creatief proces om bovenstaande mogelijk te maken.
Als je gesubsidieerde mediation krijgt, betaalt de overheid een deel van de kosten van de mediator. Het andere deel betaal je dan zelf, dit noemen we de eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen. Hoe lager het inkomen is, hoe minder eigen bijdrage betaald hoeft te worden.
Ik werk op basis van een uurtarief. Elk mediationtraject is anders, maar over het algemeen zijn er drie tot vijf sessie van twee uur nodig.